Hijyen eğitimi, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır. Bu kapsamda Türkiye’nin her yerinde hijyenik eğitimi alan kişi çalışabilir.
Hijyenik eğitimi, gıda sektöründe çalışanlar ve çalışmayı düşünenler için tasarlanmıştır. Gıda sektöründe istihdam eden tüm çalışanların hijyene yönelik eğitim alması gerekiyor. Yemekhane, restoran ve hazır yemek şirket çalışanlarının mutlaka hijyen eğitimi alması gerekiyor. Böylelikle hem personellerin hem de müşterilerin sağlığı korunmuş olacak. Hijyen eğitimine katılmak için herhangi bir mezuniyet şartı aranmıyor. Dileyen herkes bu eğitime katılabilir. Hijyen eğitimi;
• Gıda üretimi,
• Gıda depolaması,
• Gıdalarda teknolojik işlem uygulamaları için kullanılıyor.
Hijyen eğitimi Saka İSG’nin uzman eğitmenlerince veriliyor. İşyerlerindeki genel temizliği kapsayan bir eğitimdir. Ayrıca personel temizliğine yönelikte eğitimler verilmektedir. Hijyen eğitimi konularını şöyle sıralayabiliriz;
• Gıda enfeksiyonları,
• Hijyen ve sağlığa yönelik temel konular,
• Temizlik malzemeleriyle kimyasalların kullanımları,
• İlkyardım,
• İşyeri temizliğinde dikkat edilmesi gereken hususlar,
• Gıdalara zarar veren etkenler,
• Maske kullanımı,
• HACCP örnekleri,
• Dezenfeksiyon çalışmaları,
• El yıkamayla gerçekleşen dezenfeksiyon,
• Fırıncılık sektörü ve hijyen kuralları.
Hijyen eğitiminde şu soruların yanıtlarını öğreneceksiniz;
• Mikrop nedir,
• Hijyenik ortam nedir,
• Düşük riski olan gıda grubu hangisidir,
• Mikroorganizma nedir,
• Kansere neden olan maddeler nelerdir,
• Mikrobiyolojik riski olan durumlar nelerdir,
• Bakteriler hangi sıcaklık seviyesinde ürer,
• Bakterilerin sayısı hangi ortamlarda çoğalır.
Yukarıdaki tüm soruların yanıtları ve daha fazlası için hijyen eğitimine katılmanız gerekiyor.